Hårikonen Hairtalkbyemelie delar med sig av sina bästa tips för att lyckas i branschen.

– Ingenting har kommit gratis, säger Emelie Johansson och ler in i kameran.

Hon jobbar som frisör  och driver instagramkontot @hairtalkbyemelie. Emelie är uppväxt i Örnsköldsvik, men valde att flytta till Stockholm eftersom hon såg större möjligheter till att utveckla sin jobbroll i storstaden Stockholm.

– När jag bodde i Örnsköldsvik så kom Hairtalk till Sverige, men då var det fortfarande super litet. Jag sa till min chef på salongen jag jobbade på då att jag ville utvecklas. Jag visste inte hur men kanske utbilda på något sätt. Då hörde hon av sig till salongens leverantörer, varav en var Hairtalk Extensions. Det visade sig att Hairtalk hade en tjänst där de ville att man skulle utbilda frisörer i Hairtalks grundkurs tre dagar i veckan. Jag tog jobbet och förälskade mig i hårförlängningar med Hairtalk Extensions.

Inkomsten har aldrig varit en drivkraft för Emelie, hon ser snarare pengarna som ett plus på vägen. Det som driver henne är de nöjda kunderna, fina kommentarerna samt viljan att sprida kunskap på sina sociala plattformar.

– Jag gillar att man kan göra så stora förändringar och att man kan ge en kund hela sitt självförtroende tillbaka. Det stora drivet är att se dessa förändringar och göra en kund så nöjd.

Med Hairtalk Extensions kan man förändra någons liv, på riktigt, säger Emelie.

Att bli frisör var till en början ingen självklarhet för Emelie. Hon ville egentligen bli makeup-artist. Men då det inte fanns någon utbildning till att bli makeup-artist så sökte hon till frisörlinjen. Första året hon sökte så kom hon inte in, men vid andra försöket lyckades hon, men fortfarande med målet att bli makeup-artist.
Men sen tyckte jag frisör var askul. Jag stannade i skolan och rullade permanent efter varje klass.

Emelie har noterat en hel del spännande och intressanta trender inför våren 2023. Hon berättar att hon, liksom många andra, hittar mycket inspiration på sociala medier, såsom Instagram och TikTok. Men allra mest influeras hon när hon är ute och reser.

– Hos de stora modehusen ser man väldigt långa hår, alltså ner till midjan. Det har vi inte sett på väldigt lång tid, så det är roligt. Varma toner är också trendigt, roligt att det inte behöver vara askiga toner hela tiden. Det är också mycket av axellångt lockigt hår, att de som redan har lockigt hår låter sin textur leva. Men jag har också sett mycket wetlooks med stora håraccessoarer. Det är kul att hotta upp en outfit med en håraccessoar.

Emelies tips till den som vill utvecklas inom Hairtalk

– Träna, träna, träna! Träna på kompisar, dockor och de kunder som vill. Med övning blir du snabbare, vilket gör det roligare. Och ju mer du gör det i salongen, desto fler kunder ser det. När jag började så la jag ut mina före och efter-jobb på Instagram. Jag betalade lite för att bli annonserad. Mitt tips är att skapa kontakt med dina följare genom att fråga saker i dina captions. Gör reels och uppdatera regelbundet, det engagerar följarna.

Framtidsplaner

– Jag vill fortsätta utvecklas inom mitt jobb. Nu har jag jobbat mig upp dit jag ville för några år sedan, så nu vill jag vidareutveckla det jag gör och göra det bättre. Jag har jobbat extremt mycket för att komma hit, så målet 2023 är att hitta balans. Att inte behöva jobba dag och natt.

Sista tips

– Tro på dig själv och sätt upp tydliga mål. Man behöver absolut inte vilja långt eller mycket, bara man sätter upp tydliga mål för vad man vill i sitt jobb. Så man vet vad man jobbar för egentligen.

Se hela intervjun på Hairtalks Youtube

https://youtu.be/2WRPfkvif1w

HairtalkbyEmelie